Szemétégetés a legolcsóbb fűtési módszer? NEM! Akkor mi?

A szemétégetés sokkal inkább a legdrágább és legegészségtelenebb módszer! A hűvös őszi estéknek köszönhetően sokan megkezdték a lakások felfűtését. Sajnos a fatüzelés kéz a kézben jár a problémákkal. Az egyik gondot a kémény takarítása jelenti, de számos esetben a fűtés finanszírozása is gondot jelent. Hogyan csökkenthetünk a fűtési költségeken? Hogyan maradhat tiszta a kéményünk? Hogyan maradhat sokáig ép a tűzterünk? Hogyan óvjuk meg környezetünket és saját magunkat a fűtés káros hatásától? Mostani blogbejegyzésünkben ezekre keressük a választ!

A legdrágább a legolcsóbb?

Számos település szociális alapon tűzifát biztosít lakosainak, de ez sosem elég az egész fűtési szezonra. A tüzelőanyag elfogyta után pedig azzal tüzelnek a legtöbben, ami a kezükbe akad. Hazánkban a szemét égetése törvényileg tiltott ennek ellenére rengetegen tüzelnek textillel, műanyaggal, parkettával, bútorlappal, hulladékfával és egyéb szeméttel. Mi kerülhet a kályhába kandallóba? Csak és kizárólag hivatalos tüzelőanyag, mely kezeletlen, száraz, kemény tűzifa, illetve a gyújtósok.

Nedves fával nem szabad tüzelni! A megvásárolt fát legalább egy évig szárítani kell, mielőtt tüzelőberendezésbe kerülne. Ha nem így teszünk, jelentős légszennyezést okozunk, és a fában raktározott energia nagy része nem hő, hanem füst formájában távozik. A vizes fából kevesebb energiát, fűtött levegőt tudunk kinyerni.

A vizes fa, amit a fűtésszezonban vagy éppen előtte vásárolunk 60% nedvességtartalmú is lehet. Ez annyit jelent, hogy amikor eltüzeljük azt, ahhoz, hogy a felesleges 30-40% víztartalmat kidolgozzuk a fából, plusz 20% energiát veszítünk. Tehát a vásárolt vizes fának 40%-át hasznosítjuk eltüzeléskor. Ha száraz fát használunk akkor a tüzelőberendezés hatásfoka adja meg, ami lehet akár 80-85% is. Ha van rá bármi mód, megéri előre venni és tárolni a tüzelőt, mert valójában úgy lehetne spórolni

Mi történik a hulladék égetése során?

Amikor egy magas hatásfokkal működő kandallóba begyújtunk megfelelő tüzelőanyaggal (száraz, kemény fával) a kéményen keresztül alig vagy egyáltalán nem látunk füstöt távozni. Ez a tökéletes égésnek köszönhető. Ennek az ellentéte, azaz nagy sötét füst látható, amikor valaki nem megfelelő tüzelőanyaggal tüzel, ami nevezhetünk szemétnek is. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a kandalló, de semmilyen más tüzelőberendezés nem szemétégető! Nem csak azért nem szabad benne eltüzelni mindenféle „dolgot”, mert piszkos lesz a tüzelőberendezésünk üvege (már amennyiben üveges az ajtaja), hanem mert ilyenkor nagyon magas a károsanyag kibocsátás. Ez a nem megfelelő tüzelés súlyos betegségek kialakulásának a forrása, illetve óriási környezetkárosító hatása van. Arról nem is beszélve, hogy tűztér idő előtt tönkre megy a rossz tüzelőanyag hatására, így sokkal drágább mulatság lesz egy újra beruházni!

A hulladék égetése során rengeteg mérgező anyag szabadul fel, mely károsítja az emberi szervezetet: a tüdőt, májat, veséket és végső soron daganatos megbetegedésekhez is vezethet. A kéményben korom és kátrány rakódik le, melyet csak hivatalos tűzoltók, a kémény „kiégetésével” tudnak eltávolítani. Ha csupán két hétig tüzelünk szeméttel, akkor is annyi lerakódás keletkezik, mint egy egész fűtési szezon alatt, de sok esetben még több! A lerakódás viszont a kémény beszűköléséhez vezet, amely a füst visszafelé áramlását okozhatja. Illetve a felizzó lerakódások felelősek több esetben a tűzesetekért, lakástüzekért is!

Sokan úgy gondolják a kazánban (ami talán az egyik „legigénytelenebb” tüzelőberendezés) el lehet égetni mindenféle szemetet, mert az „maradéktalanul” elég. De kérdem én, ezt a példát mutatjuk az utánunk következő generációknak? Tényleg ezt a példát szeretnénk nekik bemutatni? Ez egyenes út a környezetünk nagymértékű és felelőtlen elpusztítására, aminek az utánunk lévő generációk fogják a következményit viselni és a kárát elszenvedni.

A környezetbarát fatüzelés fontossága!

Nagyon fontos lenne a környezetbarát fatüzelés, amihez nélkülözhetetlen egy magas hatásfokkal működő tüzelőberendezés, egy minőségi kandallókályha vagy tűztérbetét egy jól megépített kandalló méretezett levegőutánpótlással és kémény rendszerrel. Ebben lehetünk Mi az Ön segítségére.

Bízunk benne, hogy segítségére voltunk, és sikerült bemutatnunk a környezetbarát fatüzelés fontosságát. Amennyiben egyéb kandalló kiegészítő, tisztító termékekre kíváncsi, nézzen körül honlapunkon, rendeljen webáruházunkon keresztül. Ha bármilyen kérdése van, ne habozzon feltenni. Keressen minket elérhetőségeink bármelyikén.