Szeretné valamivel hangulatosabbá tenni a családi otthont? Mindig is vágyott egy kandallóra, de azt gondolta, meghaladja a költségvetését?

Akkor van egy jó hírünk! A lakásfelújítási támogatás a fűtéskorszerűsítésre, így kandallóvásárlásra és beépítésre is igénybe vehető.

Használja ki az otthonfelújítási támogatás lehetőségét és szerezze meg álmai kandallóját 50%-os utólagos visszatérítéssel!

Nézzük meg, mely feltételeknek kell megfelelnie a támogatás igénybevételéhez:  

 • A legfontosabb feltétel legalább egy 25 év alatti gyermek nevelése (gyermeknek számít a 14 hetes magzat, az örökbefogadott gyermek és a 25 év feletti, megváltozott munkaképességű felnőtt is).

 • Magyar állampolgárság vagy a három hónapot meghaladó tartózkodás tanúsítása (a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek esetében).

 • Az igénylő(k mindegyike) legyen köztartozás mentes.

 • Az igénylők minimum 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkeznek a felújítani kívánt ingatlanban.

 • Az ingatlan kizárólag lakás célú lehet, így például nyaralóra nem igényelhető a támogatás.

 •  Az igénylő(k) és a jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermek a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik (kivételt képez a születendő gyermek és az 1 éven belül szerzett tulajdon).

 • Folyamatos, minimum 1 éves TB jogviszony (legalább az egyik szülő esetében).

 • Igényelhető CSOK és babaváró hitel mellett is (kivételt képez a falusi CSOK).

 • A felújítási munkára szerződött vállalkozó nem lehet családtag, valamint rokon nem rendelkezhet tulajdonrésszel a megbízott vállalkozásban.

A házasság tehát nem feltétele az igénylésnek, az élettársi kapcsolatban élők, egyedülállók és elvált szülők is igényelhetik a támogatást.

Fontos észben tartani, hogy a támogatás a lakáson végzett építési/ felújítási tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén a legutolsó kifizetési dátumtól kell számítani a 60 napot, és az első számla nem lehet korábbi 2021. január 1-jénél.

Az otthonfelújítási támogatás összegére és a költségek összetételére vonatkozó megkötések:

A támogatás összege a számlákkal igazolt felújítási költségek legfeljebb 50%-a, de maximum 3 millió forint lehet, amennyiben a teljes felújításra költött összeg 6 millió forint.

A költségek összetételére vonatkozik még egy fontos kritérium, a támogatott összeg akkor vehető igénybe, ha a felújítási költségek fele anyagköltség, míg a másik fele munkadíj.

Ez jellemzően annyit jelent, hogy a teljes felújítási költség 25%-át mind az anyagköltségnek, mind a munkadíjnak el kell érnie ahhoz, hogy a teljes számlaösszeg felét támogatásként igénybe vehesse a pályázó.

Ez elsőre kissé bonyolultnak tűnhet, azonban az Államkincstár honlapjáról letölthető (Kalkulátor menüpont), Excel formátumú kalkulátor segítségével könnyen megérthetjük és teljesíthetjük ezt a feltételt is.


A támogatás igénybevételének lépései:

A támogatás a felújítási munkálatokat követően igényelhető, így a családnak először finanszíroznia kell a költségeket, majd utólag igényelheti a támogatást.

A finanszírozás történhet önerőből, a támogatáshoz kapcsolódó otthonfelújítási kölcsön segítségével, vagy más típusú hitelből is.

A támogatásról és az igénylés pontos lépéseiről minden információt megtalálsz az Államkincstár oldalán.
Az igényléshez szükséges dokumentumokat is a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani ügyfélkapun, postai levélben vagy személyesen a kormányablakokban.

Az összegyűjtött számlákat és az igénylést a tervezett felújítási munkálatokat követően, egyben, az utolsó számlák kiegyenlítését követő 60 naptári napon belül kell benyújtani.

Ezt követi az elbírálás, mely 30 napon belül várható, majd a sikeres igénylést követően 5 napon belül meg is történik a támogatási összeg folyósítása.

Amire biztosan szüksége lesz a lakásfelújítási támogatás igényléséhez:

 • A számlákra a munkadíjról és az anyagköltségről. FONTOS, hogy minden számla a felújított ingatlan címére szóljon!

 • A pénzügyi teljesítést igazoló átutalási bizonylatokra, számlaösszesítőre.

 • A mesteremberekkel kötött megbízási, vállalkozási szerződések másolatára.

 • Lakcímkártyák másolatára (gyermeké is) – a felújított ingatlan állandó lakcímként kell, hogy szerepeljen!

 • Személyi igazolvány vagy egyéb személyazonosságot igazoló dokumentum másolatára.

 • Az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozatára az alkalmas TB jogviszonyáról.

 • Várandósság esetén a várandósgondozási könyv másolatára, míg örökbefogadott gyermek esetében az örökbefogadás véglegességét igazoló dokumentumra van szükség.

Most, hogy már tisztában van a lakásfelújítási támogatás menetével és legfontosabb kritériumaival nincs más dolga, mint kiválasztani és megrendelni álmai kandallóját a Kandallóáruháztól!

Nálunk mindenki megtalálja a stílusához passzoló kandallót, hiszen kínálatunkban modern, minimál, rusztikus és klasszikus modellek széles választéka várja!