Miért és hogyan takarítsuk kandallónkat, kandallókályhánkat?

A kandalló vagy kandallókályha vásárlás egy igen fontos, és életre szóló döntés, mely során nem szeretnénk spórolni a minőségen. Ha már otthonunk lobogó lelke felépült, akkor pedig mindent meg kell tennünk azért, hogy sokáig tündökölhessen nálunk. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő és rendszeres tisztítás!

Miért fontos a kandalló, kandallókályha tisztántartása?

A tisztítás lépéseinek elsajátításához először nézzük meg, hogy történik a begyújtás. A legtöbb tüzelőberendezésben van rostély, vagy más néven hamurács. Erre helyezzük be a megfelelő módon a tűzifát, amit meggyújtunk a tűztérbetétben. Az égéshez a levegő a sok esetben ezen a rostélyon keresztül, aluról érkezik be az égőterébe. Ha a hamurács szennyezett, akkor a levegő akadályba ütközik, és nem biztosít megfelelő levegőutánpótlást a tűztérnek. A beérkező levegő szabad útjának áramlása miatt fontos, hogy a hamutepsibe hulló hamut rendszeresen kiürítsük.

Mint már említettük, megtelt hamutepsi elzárhatja az elsődleges égési levegő útját! Miért jelent ez problémát? Hiszen a lemegfelelő levegő utánpótlás elzárása mellett, egyes esetekben a rajta lévő rostély, hamurács deformálódását is okozhatja.

A tisztítás folyamata kandalló tisztító szettel

Nagyon fontos, hogy minden tisztítási folyamatot csak a már kihűlt tűzrakóhelyen végezzük el! A hamurácson keresztül a kihűlt hamut egy hamuseprűvel vagy lapáttal letoljuk, a rostélyon keresztül a hamu tepsibe majd azt ürítjük. Erre tökéletesen alkalmasak a tisztító szetteken található eszközök. A tisztító szettek megjelenése szerteágazó. Milyen eszközöket tartalmazhat egy szett? Egy kefét, lapátot és piszkavasat. A kefe és lapát, a korom és a hamu feltakarítására szolgál. Legyen óvatos, ne használja meleg tűztérbetét tisztítására, hiszen a műanyag sörték elolvadnak. A piszkavas pedig tökéletes a makacs szennyeződések eltávolítására, a tűz felélesztésére, illetve a hasábok arrébb görgetésére.

A tisztítás legegyszerűbb módja: a hamuporszívó

Míg a tisztító szettel a takarítást lassabb mozdulatokkal kell végeznünk, hogy a hamu ne szálljon ki a tüzelőberendezésünk ajtaján. Addig a hamuporszívóval gyorsan és könnyen tudjuk kitakarítani az tűzifa elégetése után maradt hamut. A hamuporszívó egy előszűrővel és kerámiaszűrővel ellátott motoros porszívó, ami egy tárolóba gyűjti össze a kiporszívózott hamut. A porszívó motorját védi a kerámiaszűrő a forró hamutól. Illetve, ha véletlen egy a hamuban megbújó izzó parazsat szívunk fel, akkor is legrosszabb esetben a kerámia szűrőt kell cserélni. Az előszűrő egy a kerámiaszűrőt védő zsák, amely véd a finom hamutól való gyors eltömődéstől. A flexibilis csővel ellátott porszívó segítségével a tűztér minden egyes zugát, sarkát, sőt még a nehezen elérhető helyeket is ki tudjuk takarítani.  A porszívóhoz többféle kiegészítőt is vásárolhatunk. Nézzen körül a kandalló tisztításához elengedhetetlen termékek között!

Ne feledkezzünk meg a kandallóüveg tisztításáról sem!

Csak kihűlt állapotban tisztítsuk az üveget is! A kerámiaüveg tisztítószivacs elengedhetetlen kelléke a kandalló vagy kandallókályha tisztántartásának. A tűztér ajtót vegyszer nélkül tisztíthatjuk vele. Mikroszál és acél összetevőinek köszönhetően csak víz szükséges a szennyeződések tisztításához. Az ökológiai üvegtisztítás jeles képviselője. Nem karcolja meg a felületet, ám könnyedén eltávolítja a lerakódott szennyeződéseket, kormot.

Ha makacsabb szennyeződésekről van szó, akkor válasszuk az üvegtisztító sprayt, mely elbánik a levakarhatatlannak tűnő szennyeződésekkel is! A tisztítószert csupán rá kell fújni a felületre, majd néhány másodperc után le kell törülni a leoldott szennyeződést nedves ruhával vagy papírtörlővel.

Ragyogó tisztaság!

Bízunk benne, hogy segítségére voltunk, és sikerült bemutatnunk a tisztítás legfontosabb lépéseit. Amennyiben egyéb kiegészítő, tisztító termékekre kíváncsi, nézzen körül honlapunkon, rendeljen webáruházunkon keresztül. Ha bármilyen kérdése van, ne habozzon feltenni. Keressen minket elérhetőségeink bármelyikén.